Редактор: Виолета Николаеваe-mail: Снимка ПиксабейПазарът на петрол направи почивка след рали от

...
Редактор: Виолета Николаеваe-mail: Снимка ПиксабейПазарът на петрол направи почивка след рали от
Коментари Харесай

Цените на петрола спадат заради новините за преговори с Иран

Редактор: Виолета Николаева

e-mail: 

Снимка Пиксабей

Пазарът на нефт направи отмора след рали от 18% за месец, което изтласка котировките на Brent до върхове за три години. На търга в сряда цената на " черното злато " спадна за втори следващ ден заради новината, че Съединени американски щати може да възобновят договарянията с Иран за нуклеарна договорка, написа finanz.ru.

Към 14,47 ч. Московско време декемврийските контракти за Brent се търгуват в Лондон на 82,61 $ за барел, губейки 1% по отношение на равнищата на затваряне във вторник. Американският бенчмарк WTI, който доближи върховете си от 2014 година насам тази седмица, се намали с 0,7% до 80,03 $ за барел. Заместник -министърът на външните работи на Европейски Съюз Енрике Мора би трябвало да посети Техеран тази седмица, с цел да разиска с иранските управляващи връщане към договарянията във Виена, които се стопираха през юни, откакто консервативният ислямист Ибрахим Раиси завоюва президентските избори в Иран, оповестява Bloomberg.

Според източници на Bloomberg, совалката дипломация, включваща всички страни от " нуклеарната петица ", се е засилила внезапно през последните дни и възобновяването на договарянията с Иран се чака в границите на три седмици. Иранският външен министър Хосен Амир-Абдолахиян съобщи предходната седмица, че нов кръг ще се организира, откакто гаранциите за задължения за възможна договорка станат ясни и преди всичко анулация на глобите, които отрязаха иранския нефт от международния пазар.

Според Argus, Иран е изпомпвал 2,47 милиона барела дневно през септември, с 500 000 повече, в сравнение с през четвъртото тримесечие на предходната година. Въпреки че иранските бъчви се продават на Китай с отстъпка, заобикаляйки режима на глобите, общото произвеждане в Ислямска република остава с една трета по-ниско спрямо 2018 година Времето за обновяване на договарянията наближава: като се има поради скоростта, с която Иран се движи към производството на уран от оръжие, скоро ще стане просто невероятно да се възобнови договорката без преразглеждане на текста на съглашението, предизвестяват анализатори на Eurasia Group.

Въпреки това, съгласно тях, вероятностите за унищожаване на глобите против Иран в близко бъдеще не са забележими: заместител -външният министър Багери Кани, пореден съперник на договорката със Съединени американски щати от 2015 година, е назначен за основен договарящ от Иран страна. Освен това основаването на алианса Аукус може да отслаби режима на неразпространение на нуклеарни оръжия в Азия, което от своя страна ще усили упоритостите на Иран, счита Евразийската група.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР